Osmanlı'nın En Önemli Savaşı 'İstanbul'un Fethi'

Osmanlı'nın En Önemli Savaşı 'İstanbul'un Fethi' içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Genel kategorisinde yer alan Osmanlı'nın En Önemli Savaşı 'İstanbul'un Fethi' yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.

Osmanlı'nın En Önemli Savaşı 'İstanbul'un Fethi'

İstanbul'un Fethi 29 Mayıs 1453 tarihinde dönemin Osmanlı padişahı genç (21 yaşında) Fatih Sultan Mehmet (Sultan 2. Mehmet) ve komutasındaki Yeniçeri Ordusunca gerçekleşmiştir.

6 Nisan 1453 tarihinde Osmanlı Ordusu tarafından kuşatılmış olan İstanbul, 53 günlük kuşatmanın ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet ve komutasındaki askerler, Bizans İmparatorluğu lideri XI. Konstantinos ve ordusuna karşı mücadele etmiştir. İstanbul'un Fethi'nin ardından Osmanlı İmparatorluğu'nun yeni başkenti İstanbul seçilmiştir. İstanbul'un fethini anlatmadan önce;

Fatih Sultan Mehmet Kimdir?

Babası Sultan İkinci Murat, annesi ise Hatice Hüma Hatun' un 30 Mart 1432'de Edirne'de doğdu. 1 yaşında Manisa'da Saruhan sancak beyi oldu. Dönemin önemli bilginleri tarafından dersler aldı. Hocaları arasında Molla Gürani, Temcidoğlu, Çelebizade Mehmet, Molla Hüsrev gibi isimler de yer alıyordu. 1443 yılında ağabeyi Alaaddin Ali Çelebi'nin vefat etmesi üzerine tahtın tek varisi oldu. Babası İkinci Murat'ın tahttan feragat etmesiyle birlikte -1444 yılında- henüz 12 yaşındayken tahta çıktı. Bu durum devlet adamları arasında bazı rahatsızlıklara sebep oldu. Tahta oturalı çok kısa bir süre olmuşken Haçlı Seferi ile karşı karşıya kaldı. Birtakım devlet adamlarının isteği üzerine İkinci Murat tekrardan tahta geçti. Fatih Sultan Mehmet ise Manisa'ya gitti. Babası İkinci Murat'ın 1451 yılında vefat etmesi üzerine 19 yaşında ikinci kez tahta çıktı. Fatih Sultan Mehmet, tahta oturur oturmaz İstanbul'un fethine yoğunlaştı. 1453 yılına dek yaptığı hazırlıkların ardından 6 Nisan'da kuşatmayı başlattı. 53 gün süren kuşatmanın ardından 29 Mayıs günü İstanbul fethedildi. Fatih Sultan Mehmet, bilime ve sanata çok fazla önem verirdi. Örneğin, dönemin önemli bilim adamlarından Ali Kuşçu'yu İstanbul'a çağırdı. İtalyan ressam Gentile Bellini'yi de İstanbul'a çağırdı ve resimlerini kağıda döktürdü. Fatih Sultan Mehmet, 3 Mayıs 1481'de hayata gözlerini yumdu...

İstanbul'un Fethi Tarihi

1451 yılında tahta oturan Fatih Sultan Mehmet, o dönem 19 yaşındaydı. Avrupa'da birçok kişi genç padişahın başarılı olamayacağını ve Balkanlar ve Ege'deki Hristiyan güçlere karşı yenileceğini öngörüyordu. Fatih Sultan Mehmet'in Avrupa'ya karşı olan sakin tavrı da bu düşünceyi destekliyordu fakat düşünceler ve davranışların birbirinden farklı olabileceği hesaba katılmamıştı. 1452 yılında İstanbul Boğazı'nın Avrupa kısmına Rumeli Hisari inşa edildi. Rumeli Hisarı, Bizans İmparatorluğu sınırlarına yalnızca birkaç km üzaklıktaydı. Rumeli Hisarı'nın (Boğazkesen) inşasıyla beraber Anadolu tarafındaki Anadolu Hisarı ile boğazda geçiş kontrolleri sağlanmış oldu ve Karadeniz'e giden Cenova birlikleri engellendi. Ekim 1452'de Fatih Sultan Mehmet, Turahan Bey'den Mora Yarımadası'nda büyük bir garnizon kuvveti oluşturması emrini verdi ve böylece Güney Yunanistan'daki iki despot Dimitrios Paleologos ve Thomas Paleologos'un İstanbul'un Fethi sırasında XI. Konstantinos'a yardım etmesi engellenecekti. Fatih Sultan Mehmet'in niyetini anlayan XI. Konstantinos, Batı Avrupa'dan yardım istedi fakat bu defa da Doğu ve Batı Kiliseleri arasında yüzyıllardır süren savaş sorunuyla karşılaştı. Fatih Sultan Mehmet meselesini görüşmek için Şubat 1453'te Venedik'ten bir heyet Konstantinopolis kentine geldi. Fakat 6 Nisan'da başlayan fetih mücadelesi her şey için artık çok geç olduğunun habercisiydi. Bizans İmparatoru XI. Konstantinos, Sultan 2. Mehmet'i sakinleştirmek için hediyelerle birlikte elçilerini gönderdi fakat bu ziyaretler elçilerin infazıyla sonuçlandı.

İstanbul'un Fethi'nin sonuçları nelerdir?

İstanbul'un Fethi ile beraber 1500 yıllık Roma İmparatorluğu'nun devamı olan Bizans İmparatorluğu parçalanmış ve kentte Hristiyan dünyasına göç başlamıştır. İstanbul'un Fethi ayrıca Orta Çağ'ın sona erdiği ve Yeni Çağ'ın başladığı gündür. İstanbul'un Fethi askeri tarih açısından da son derece büyük önem taşır. Antik çağlardan o döneme kadar surlar ve kent duvarları, şehirleri işgale karşı koruyan en büyük savunma araçlarıydı. Fakat savaş sırasında karabarut kullanan Osmanlı Ordusu, surları yıkmayı başardılar.

İstanbul'un Fethi'nin nedenleri nelerdir?

İstanbul ya da Bizans İmparatorluğu dönemindeki adıyla Konstantinopolis, Roma İmparatoru I. Konstantin döneminden (MS. 330) beri imparatorluğun başkentiydi. 11 yüzyıl boyunca Konstantinopolis kenti defalarca ele geçirilmeye çalışıldı ve 1204 yılındaki Dördüncü Haçlı Seferi'nde bir defa kuşatıldı. Konstantinopolis kenti 1261 yılında İznik İmparatorluğu tarafından fethedildi. Daha sonra Latinler, Sırplar ve Bulgarlar, Konstantinopolis'i alabilmek için savaş verdi. Büyük Veba Salgını'nın baş gösterdiği 1346 ve 1349 yılları arası Konstantinopolis kentinde yaşayanların yarısı öldü. Ekonomik ve bölgesel olarak sıkıntı yaşamaya başlayan imparatorluk Fatih Sultan Mehmet önderliğindeki Osmanlı Ordusu tarafından kuşatıldı ve 29 Mayıs 1453'te fethedildi.

İstanbul'un Fethi Haritası

FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİNDE FETHEDİLEN YERLER

  • 1460'da Venediklilerin elindeki bazı kaleler dışında Mora ve Atina şehri ele geçirildi.
  • 1461'de Trabzon Rum İmparatorluğu'na son verildi.
  • 1462'de Eflak Osmanlı hakimiyeti altına girdi.
  • 1463'de Bosna fethedildi. Osmanlı'nın gösterdiği hoşgörüden etkilenen Boşnaklar Müslümanlığı benimsemişlerdir.
  • 1465'de Hersek Osmanlı hakimiyeti altına alındı.
  • 1476'da Boğdan Osmanlı hakimiyetine alındı.
  • 1478'de Arvanutluk ele geçirildi.
  • 1480'de İtalya'ya yapılan sefer neticesinde Otranto fethedildi.

FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİNDE DENİZLERDE FETHEDİLEN YERLER

Eğriboz, İmroz, Limni, Midilli, Bozcaada, Taşoz, Semadirek, Gökçeaada, Zenta, Ayamavra ve Kefalonya adaları alındı.

Osmanlı'nın En Önemli Savaşı 'İstanbul'un Fethi' içeriği, 26 Şubat 2019 tarihinde biadana.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha